Sarcina după 35 de ani prezintă o serie de avantaje, deoarece femeile mature sunt deseori mai stabile din punct de vedere financiar și emoțional. Există numeroase motive care determină tendința de amânare a concepției în relația de cuplu. Printre acestea se numără aspirațiile profesionale, securitatea financiară, disponibilitatea unei game largi de metode contraceptive, accesul la tratamente de fertilitate, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV) și posibilitatea criogenării ovocitelor. Pe 25 iulie 1978 s-a născut primul copil conceput prin fertilizarea in vitro…
Care este momentul potrivit pentru o sarcină?
Nu există o regulă universală când vine vorba de momentul potrivit pentru a deveni mamă, însă ceasul biologic este o realitate a vieții. Fertilitatea poate scădea odată cu înaintarea în vârstă și poate fi influențată de mulți factori, inclusiv de stresul și anxietatea legate de încercarea de a rămâne însărcinată.
Care sunt riscurile unei sarcini după 35 de ani?
După vârsta de 35 de ani, femeile au un risc mai mare de a experimenta complicații precum:
- preeclampsia
- diabetul gestațional
- hipertensiunea arterială
- anumite afecțiuni cromozomiale, (cum ar fi sindromul Down)
- avortul spontan
- nașterea prematură
Studiile sugerează, de asemenea, că vârsta bărbaților la momentul concepției ar putea prezenta riscuri pentru sănătatea copiilor.
Femeile de peste 35 de ani sunt statistic mai predispuse să nască multipleți. Acest lucru poate fi cauzat de faptul că modificările hormonale ar putea determina eliberarea mai multor ovule în același timp. De asemenea, tehnologiile de reproducere umană asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro, pot juca un rol important.
Este recomandabil să discutați cu medicul ginecolog și să efectuați controale regulate pentru a monitoriza orice posibile riscuri și complicații. O îngrijire prenatală de calitate este deosebit de importantă.
Care sunt avantajele sarcinii după 35 de ani?
Sarcina după 35 de ani prezintă o serie de avantaje, deoarece femeile mature sunt deseori mai stabile din punct de vedere financiar și emoțional. Pot fi mai pregătite să facă față responsabilităților de a crește un copil. Unele femei vor să se asigure că au o carieră stabilă sau că au atins un anumit nivel la locul lor de muncă înainte de a-și întemeia o familie.
De-a lungul anilor, tratamentul fertilității a devenit mai puțin tabu, iar femeile sunt mai conștiente de opțiunile care le pot ajuta să aibă un copil mai târziu în viață.
Care sunt șansele de a obține o sarcină după 35 de ani?
The American Society for Reproductive Medicine (ASRM) a publicat linii directoare care indică faptul că femeile sub 30 de ani au o rată de succes a concepției de 20-25% per ciclu menstrual, care scade la 15% pentru femeile între 30-34 de ani și la 10% pentru cele între 35-39 de ani. Pentru femeile peste 40 de ani, rata de succes este de 5% per ciclu menstrual.
Femeile se nasc cu un număr finit de ovocite care se află în corpul lor din momentul în care aceasta s-au născut și îmbătrânesc odată cu ele. Începând cu vârsta de 35 de ani, rata de declin se accelerează, atât în ceea ce privește calitatea, cât și cantitatea de ovocite.
Fertilitatea începe să scadă într-un ritm accelerat, de la aproximativ 1-2 milioane de ovocite la naștere, la 300.000-500.000 la pubertate, apoi 25.000 la vârsta de 37 de ani și aproximativ 1.000 la vârsta de 51 de ani.
Calitatea ovocitelor scade deoarece conținutul lor de energie se reduce odată cu vârsta.
Mitocondriile sunt organite capabile să transforme substanțele nutritive pe care le absorbim cu ajutorul alimentelor în moneda energetică universală a organismului nostru, numită adenozin trifosfat sau ATP pe scurt. Deloc surprinzător, ovocitele sunt celulele care au printre cele mai multe mitocondrii.
Conținutul de energie celulară este strâns legat nu numai de numărul de mitocondrii, ci și de funcția acestora. Anomaliile cantitative, calitative și funcționale ale mitocondriilor sunt strâns legate de:
- fertilitatea scăzută
- de tulburări precum scăderea rezervei ovariene
- îmbătrânirea ovariană prematură
Coenzima Q10 – rol și beneficii pentru calitatea ovocitelor
Din punct de vedere al mitocondriilor, un factor-cheie este micronutrientul coenzima Q10.
S-a demonstrat că suplimentarea cu coenzima Q10 susține eficient tratamentul fertilității la pacientele mature, îmbunătățind semnificativ calitatea ovocitelor.
O echipă canadiană de oameni de știință condusă de Yaakov Bentov a fost printre primii care au demonstrat că suplimentarea cu coenzima Q10, prin sprijinirea generării de energie, poate:
- îmbunătăți sănătatea genetică a ovocitelor
- crește numărul de embrioni de calitate superioară
- crește rata sarcinii clinice
Să ai grijă de tine este cel mai bun mod de a avea grijă de copilul tău
O bună îngrijire prenatală poate fi asociată cu creșterea șanselor de a concepe și reducerea riscurilor pentru sarcină. Stilul de viață, alimentația, exercițiile fizice, un aport complet de multivitamine și minerale pot sprijini concepția și o sarcină sănătoasă după 35 de ani.
Fertilovit F35 plus este special conceput pentru a satisface nevoile specifice ale femeilor mature care doresc să conceapă. Oferă un suport preconcepțional complet de vitamine, minerale, antioxidanți și un sprijin pentru sănătatea mitocondrială cu impact asupra calității ovocitelor.
Fertilovit F 35 plus poate fi comandat online pe farmaciadux.ro, fiind un produs distribuit în România de către Dux MD Pharma Solutions.
Îți rămânem la dispoziție pentru orice alte informații suplimentare și nu uita, ai grijă de sănătatea ta!
Echipa DUX MD Pharma Solutions
Farmacist: Cristina Stoicescu Ciugolea
Surse:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/pregnancy/art-20045756
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5051227/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK576440/
https://fertilovit.ro/cresterea-naturala-a-calitatii-ovocitelor-pentru-femeile-mature/