Ziua Mondială a Contracepției. Cum este văzută contracepția în România?

Contracepția nu mai este un subiect tabu, iar astăzi, 26 septembrie, sărbătorim Ziua Mondială a Contracepției. Ultimii ani ne-au adus mai aproape de metode noi, inovative, care previn atât o sarcină nedorită, cât și un avort ulterior. Contracepția este un subiect care trebuie cunoscut atât de femeile tinere, cât și de cele mai mature.

Care sunt principalele metode contraceptive?

Printre cele mai folosite și cunoscute contraceptive utilizate la nivel național se numără prezervativele și pilulele anticoncepționale (contraceptivele orale). Pe lângă acestea, o altă variantă aleasă este steriletul, care poate fi hormonal sau non - hormonal, în funcție de recomandările medicilor.

Când, unde și cum începe contracepția?

În momentul în care o femeie decide să-și înceapă viața sexuală, recomandarea specialiștilor este ca aceasta să se informeze cu privire la cea mai potrivită metodă contraceptivă. Varianta ideală este cea în care ambii parteneri au beneficiat timpuriu de informații cu privire la riscurile pe care le implică o viață sexuală fără contracepție. În cazul în care aceștia nu sunt informați, o vizită la medicul ginecolog le-ar putea răspunde la multe întrebări.

Este important ca metodele contraceptive să fie folosite corect și la momentul potrivit. Folosirea lor incorectă poate avea efecte negative asupra organismului pe termen scurt, dar și pe termen lung.

Câteva statistici de Ziua Mondială a Contracepției

Unde se clasează țara noastră în acest top cu privire la contracepție? Sperăm ca următoarele date să îți fie de folos.

În conferința organizată de Ziua Contracepției, dr. Ioan Boleac ne prezenta faptul că la nivel mondial 214 milioane de femei vor să se protejeze de o sarcină nedorită. Mai mult de 300.000 de decese sunt cauzate de complicații ale sarcinii. O mare parte dintre aceste decese puteau fi evitate cu o forma de contracepție eficientă și accesibilă.

 În acest context, România a parcurs un drum lung, a evolut față de nivelul la care se afla acum treizeci de ani, când chiuretajul era considerat, din păcate, o formă de contracepție.

Un studiu realizat la nivelul Europei ne indică faptul că 69% dintre femeile căsătorite din România folosesc metode contraceptive, în raport cu 70% la nivel european. În România 50% dintre femeile căsătorite folosesc metode contraceptive moderne, iar la nivel european 61%. Rate similare între România și Europa se regăsesc și la folosirea prezervativului și a contraceptivelor orale. La nivel European 11% dintre femei aleg steriletul ca metodă contraceptivă, iar în România doar 6%.

De ce steriletul?

Cea mai bună metodă contraceptivă este cea care ți se potrivește cel mai bine, în funcție de recomandarea medicului tău. Steriletul este o variantă de contracepție pe termen lung, o variantă sigură, care prezintă riscuri minore, mai ales atunci când mergi cu regularitate la consult. Și în materie de sterilet, este important ce alegi, existând mai multe tipuri și forme.

Ia în considerare inovația ce îmbunătățește experiența de până acum

De Ziua Contracepției îți facem cadou o veste bună: există un sterilet sferic care nu conține hormoni, primul și singurul de acest tip, IUB Ballerine. Acest sterilet are o eficiență dovedită de peste 99%, are o formă sferică, se adaptează în interiorul cavității uterine, eliminând riscuri importante pe care ni le asumăm atunci când alegeam să folosim un sterilet în formă de ,,T”,.

 “De la apariția acestui sterilet sferic IUB Ballerine, recomandarea mea pentru paciente este de a alege acest dispozitiv deoarece: nu afectează libidoul sau metabolismul osos, nu are influență asupra ovulației, nu cauzează îngrășare, oferă eficiență mare, este o alternativă pentru sterilizarea permanentă - operație ce poate fi evitată. Steriletul IUB Ballerine este o metodă de contracepție ce nu necesită hormoni și este eficientă până la 5 ani. Acesta acționează local folosind același principiu ca și celelalte dispozitive intrauterine prevenind sarcina. Efectul contraceptiv vine în principal de la cupru.” -  Dr. Diana Mihai, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie

De Ziua Contracepției, alege inovația, alege IUB Ballerine

 Acum știi ce ai de făcut. IUB Ballerine s-a născut din dorința de a face mai confortabilă și mai sigură această experiență. Bucură-te de inovație!

 Steriletul IUB Ballerine poate fi comandat online pe farmaciadux.ro, fiind un produs distribuit în România de către Dux MD Pharma Solutions.

 Îți rămânem la dispoziție pentru orice alte informații suplimentare și nu uita, ai grijă de sănătatea ta!